Az előzményekről

Iskolánkban, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban 2008 januárjában alakítottuk meg a Szigeti Túrázók természetjáró csoportot (SZITU). A havi 1-2 alkalommal szervezett túráink között egyre nagyobb szerep jutott a teljesítménytúráknak.

Ezért döntöttünk úgy, hogy iskolánk fennállásának 20. évfordulója alakmából szervezett 20 km-es jubileumi túrát a teljesítménytúrákra jellemző módon rendezzük meg. A „Húsz év – húsz kilométer” névre keresztelt túra a februári zord időjárási viszonyok ellenére nagy népszerűségnek örvendett iskolánk diákjai körében. A jubileumi túra alkalmából versenyt is szerveztünk, a legtöbb km-t gyalogló osztály külön díjazásban részesült. Ez adta az ötletet, hogy szélesebb körben is megpróbáljunk az osztályok között versenyt szervezni, egy olyan verseny, ahol „csak gyalogolni kell”.

Felvettük a kapcsolatot a szigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesületével és a ráckevei Ady Endre Gimnázium Terepnyűvő Menőmanók természetjáró szakosztállyal. Támogatásukkal meghirdettük a Sziget Kupa versenyt a 2010/2011-es tanévre Csepel-sziget iskolái körében. A verseny során öt teljesítménytúrán gyűjthetik az osztályok a km-eket és nyerhetik el a Sziget Kupát. Az osztályoknak szóló verseny mellett egyéni teljesítők részére elindítottuk a Csepel-sziget teljesítménytúrázója túramozgalmat is.

 A Sziget Kupa verseny nyitó túrája volt a Csepel-sziget szívében teljesítménytúra.

 

A túra előkészítéséről

Még márciusban kezdtük hozzá a túra szervezéséhez. Mivel egy új túráról van szó, első dolgunk az útvonal kijelölése, rajt és cél hely meghatározása volt. A túra célterületének a Csepel-sziget középső részét választottuk (Szigetszentmárton, Szigetcsép, Szigetújfalu térségét), hiszen ezt a területet érintik legkevésbé a már hagyományokkal rendelkező Csepel-szigeti teljesítménytúrák. Időpontnak egy szép őszi napot képzeltünk el, szeptember utolsó szombatját.

A szigetszentmártoni művelődési ház első megkeresésünkre partner volt abban, hogy a túra rajt és cél helyét biztosítsa. Azonban csak vasárnapra volt szabad a művelődési ház, így ennek a véletlennek köszönhető, hogy a Csepel-sziget szívében névre keresztelt túra a szív világnapjára esett. Ekkor még nem tudhattuk, hogy ez a véletlen az időjárási viszonyokat tekintve nem lesz kedvező. (A kellemes szombat őszi nap helyett egy esős vasárnapon bonyolítottuk le a túrát.)

Az útvonal térképen történő kijelölése és rajthely kiválasztása után következett a terepbejárás. Ekkor szembesültünk azzal, hogy sikerült olyan útvonalat tervezni amelynek egy jelentős része magánterületen (Egyetemi Tangazdaság, Szigetvin Kft.) vagy belépési engedélyt igénylő (Fővárosi vízművek) területen halad. Szerencsére minden érintett pozitívan állt a túra ötletéhez és engedélyezték a területeken történő áthaladást, így nem volt szükség az útvonal újratervezésére.

Az előkészítő szakaszt tekintve talán a legnehezebb kérdés a túrarésztvevők létszámának becslése volt. Szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy milyen időjárás lesz, így a túra előtti napokra hagytuk a bevásárlást. A Pest megyei Természetbarát Szövetség támogatásának köszönhetően mertünk egy kicsit nagyot vállalni és így 250 résztvevőre számolva készültünk.

Az útvonal nagyrészt jelzetlen utakon halad, így a túra előtti napon tájékozódást segítő szalagokat helyeztünk el a bizonytalanabb pontokon. A távot felezve két csoportban végeztük a szalagozást egy gyönyörű őszi napon.

 

A túráról

Vasárnap 6 óra után kezdett gyülekezni a 15 fős szervező csapat (diákok, szülők, tanárok vegyesen) a szigetszentmártoni művelődési ház előtt szemerkélő esőben. A művelődési házban előző este szüreti mulatság volt, így egy gyors takarítással kezdtünk, majd felállítottuk a rajt helyet. Rövid eligazítást követően a pontőrök elindultak állomáshelyükre, a bázison pedig négyen maradtunk rajtoltatni. 7 óra előtt néhány perccel már megjelentek az első résztvevők, majd 7 órától folyamatosan kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek a túrázni vágyók. Jött néhány tapasztal teljesítménytúrázó, de a résztvevők többsége első teljesítménytúrájára készült, így a rajtban több csoportnak is egy gyors eligazítást tartottunk arról, hogy hogyan zajlik egy ilyen túra.

Közben kinn a szemerkélés intenzív esőre váltott és ezt a két állapotát váltogatta szinte egész nap.

9 óra után pár perccel elrajtolt 118-as rajtszámmal az utolsó hosszú távra (20 km) nevező túrázó is. A rövid táv (14 km) résztvevői a Szigetcsépi HÉV-megállóból rajtoltak, összesen 104 fő.

A hosszú táv résztvevői a művelődési háztól a Kis-Duna part felé vették az irányt majd a Tangazdaság területén áthaladva a Gál-pincészetnél érkeztek meg az első ellenőrző pontra, ahol túró rudival várták őket a pontőrök. Innen egy hosszú egyenes várt rájuk a HÉV sínekig majd P+ jelzésen érkeztek meg a 2. EP-re, ami egyben a rövid táv rajthelye volt. Ezen az ellenőrzőponton almát osztottunk. A rövid és hosszú táv útvonala innen együtt haladt. Nyugati irányban érték el a vízmű területét, amelyen végighaladva már várta őket a következő ellenőrző pont dobozos gyümölcslével és ásványvízzel. Következett a Nagy-Duna part, majd Szigetújfalu határában az utolsó ellenőrzőpont sportszelettel. Innen egy felázott, sáros terepen érték el Szigetszentmártont.

A legtöbb túrázó teljesen átázva érkezett be a célhelyre, ahol átvehette megérdemelt oklevél és kitűző díjazását. A célban zsíros kenyérrel, lekváros kenyérrel és szörppel láttuk vendégül a fáradt vándorokat.

A 222 nevezőből mindössze 7 fő adta fel a túrát, így 215 fő teljesítette az 1. Csepel-sziget szívében túrát. A résztvevői létszámmal teljesen elégedettek vagyunk, talán jó idő esetén meg lett volna a 300 résztvevő is.

A résztvevők közel fele bekapcsolódott a Csepel-sziget teljesítménytúrázója mozgalomba is. Sokan már a következő túráról érdeklődtek. A Sziget Kupa versenybe 13 csapat regisztrált, de a túrán olyan csapatok is elindultak, akik még regisztrációval nem rendelkeznek.

Az általános iskolás korcsoportban a Bíró Lajos Általános iskola Útfalók csapata gyalogolta a legtöbbet, összesen 420 km-t. Középiskolás kategóriában pedig a Batthyány Kázmér Gimnázium 9.a Memories nevű csapata 360 km-rel áll az első helyen.

 Terveink szerint a túrát jövőre is megszervezzük szeptember utolsó vasárnapján, a szív világnapján, remélhetőleg egy szép őszi napon.